[ donderdag 30 december 2010 ]

 
Alweer een icoon uit ons gezamenlijke verleden dood. Je hebt vast al gelezen dat Bobby Farrell is overleden.

Bobby Farewell!

Ik vind het wel een mooie gedachte dat dé hit van zijn laatste levensjaar gebaseerd is op een sample van Boney M. Maar ook daar heeft -ie waarschijnlijk geen cent aan overgehouden.

Er staat in principe geen reclame op deze blog, maar vandaag wel: we interrupt this program for the following message.



marilyn monroe*Update*

Ik was wel benieuwd of Frank Farian ook iets te melden zou hebben. Er staat nog geen bericht op zijn site, maar zoals je kunt verwachten casht hij inmiddels wel in op het succes van Duck Sauce.

Hier is zijn flauwe remake van Barbra Streisand, met een aangepaste tekst en de originele track onder de naam Boney M Goes Club - the original sauce. Man, wat een treurnis.


Hans [11:59]

3 reactie(s)

[ maandag 27 december 2010 ]

 
secret sistersWie niet vies is van een mooie countrydeun, gaat nu iets moois horen.

De Secret Sisters uit Alabama passen in de beste traditie van Hank Williams, Gram Parsons en Ron Sexsmith. Ik ontdekte hun prachtige liedje Tennessee Me op een vage verzamel-cd. Het kan met terugwerkende kracht zó op elke country-verzameling die ik ooit voor vrienden heb gemaakt om hen te overtuigen van de pracht die ook in dit genre huist.

Producer T-Bone Burnett deed een "Lenny Kravitz" door het debuutalbum van de dames op te nemen op authentieke en antieke apparatuur. Vandaar het warme geluid. Wat dan nu weer gedigitaliseerd wordt weergegeven. Hm.

Hoe dan ook, hier is het.









Meer weten? Weblog Krenten Uit De Pop blijkt er eerder deze maand al over te hebben geschreven.
Hans [19:10]

0 reactie(s)

[ dinsdag 21 december 2010 ]

 
holy grail!Her en der zijn op dit moment, over de hele wereld, dertigers en veertigers koortsachtig aan het downloaden.

De Heilige Graal is vandaag op internet achtergelaten. Er is een nieuwe bootleg verschenen van The Smiths met nooit eerder verschenen opnames, zoals demo's, outtakes en andere versies.

Ik citeer.

Okay here's a bit of information for you guys. I just downloaded the files and compared them with what I have. Here's what I know:

Warner Strategic Marketing considered releasing a limited edition 2-cd set of "The Very Best Of The Smiths" in 2001. The seven tracks from the second disc were sent to various people involved in the project. All seven are on this bootleg:

Reel Around The Fountain (final Troy Tate album version)
The Hand That Rocks The Cradle (John Porter monitor mix)
This Night Has Opened My Eyes (studio version June 84)
Rusholme Ruffians (Electric version July 84)
Frankly Mr Shankly (Trumpet version november 85)
Is It Really So Strange (June 86 'single' version)
Paint A Vulgar Picture (monitor mix March 87)

A compilation of outtakes from the sessions for "The Queen Is Dead" was at some point sent to record company people for some sort of anniversary reissue of the album (25th I think). From this 18 track compilation, two songs made it on this bootleg:

The Queen Is Dead (full version)
There Is A Light That Never Goes Out (take 1)
(plus of course Frankly which I've already mentioned above)

The rest are various demos.

Untitled 1 is called "I Misses You"
Untitled 2 is called "Heavy Track"
Both here are excerpts. The full versions are longer than that.

"Sheila Take A Bow" is the Porter version from January 1987
"Ask" is the pre-remix version

The rest are monitor mixes/demos for Strangeways.

This means that the makers of this bootleg have lots more in store that they could leak on more bootlegs. I hope this will push Warner to finally put out some sort of box set or the album reissues with unreleased material. Otherwise bootleggers will be making more compilations like these and eventually cut all the profits that the labels could be making.


Terwijl ik dit tik, ben ik nog aan het downloaden. Over 4 minuten heb ik ze binnen. Tot die tijd lees ik de commentaren van die downloadende veertigers op het Morrissey Solo-forum:

To those that have heard it - how many of these are 'new'? Versions that we haven't heard before?

Just about all of them, this is magnificent!!!
Find of the century, I am speechless...

Disco Dancer is simply gorgeous, Girlfriend is kind of a reggae track, Rusholme is totally different...
All tracks are different to the ones we have known and loved for the last 23 to 27 years, perhaps with the exception of Frankly (with horns) and Paint A Vulgar Picture which I believe are the same ones that were leaked recently.

Happy does not begin to describe how I feel, I am ECSTATIC!!!

Who said Santa's not real.

Genius steals!

Bit by bit we shall find all these lost demos!

I have been playing the download all day. Daft as it may seem, it feels like I am listening to a new Smiths album. I am reminded again and again of why The Smiths will always be the greatest band of all time for me.

"I'm glad you guys are enjoying the songs I leaked" - Julian Assange

Hans [20:46]

2 reactie(s)

[ maandag 20 december 2010 ]

 
Het is 'm gelukt! Hier is het stuk van J.

beefstukjeCaptain Beefheart & The Magic Band hebben op dinsdag 4 november 1980 opgetreden in het dorp Roden in het noorden van Drenthe, in de tot partycentrum verbouwde boerderij de Brinkhoeve. Zo was het concert helemaal niet gepland. Entrepreneur Rob Kaufman wilde de legendarische zanger naar Groningen halen, de bedoeling was dat het optreden zou plaatsvinden in cultuurcentrum De Oosterpoort. Dat stond ook op het toegangskaartje. Maar door een misverstand ontstond een dubbele boeking en moest het concert van de Captain op het laatste moment worden verplaatst.

Iedereen die een kaartje had, mocht met gratis pendelbussen vanaf de Groningse Grote Markt mee naar Roden. Zelden zulke hasjwalmen meegemaakt in een touringcar. Daar viel niet tegen te ventileren maar de chauffeur leek zich niet druk te maken. In minder dan een half uur stond iedereen in die boerenschuur in spannende afwachting van wat ging komen.

Toen de band begon werd binnen enige tellen duidelijk dat deze groep zich terecht The Magic Band mocht noemen. De dwarse ritmes en bizarre songstructuren werden zo gemakkelijk uit de mouw geschud, dat het vanzelfsprekend klonk. Zanger Don Van Vliet stond er wat wereldvreemd bij, gesticuleerde dat het een aard had en trok zich tijdens de passages waarbij hij niet zong ogenblikkelijk terug achter een formica tafeltje, waarop hij aan het begin van het concert een plastic tasje had leeggegooid met kazoos, speelgoedpercussie, fluitjes, wat mondharmonica’s en ander klein grut.

De pauzes tussen de nummers waren aan de lange kant, maar ook dan bleef Van Vliet ietwat autistisch bij zijn tafeltje met prullaria staan en wisselde geen woord met de zaal. Zijn fans in het publiek probeerden hem met allerlei opmerkingen uit de tent te lokken, maar hij gaf geen sjoege.

Totdat iemand in de voorste rijen hard riep: ‘Ronald Reagan’, waarop Captain Beefheart naar zijn microfoon voor op het podium stormde en oorverdovend hard terug riep: ‘SHAME!!!’.

Nu heb ik in die periode, zo rond 1980, veel legendarische concerten bijgewoond. Joy Division, XTC, Pere Ubu en The Birthday Party om er een paar te noemen, maar van geen van die optredens zou ik nog de datum weten. Maar van Captain Beefheart & The Magic Band weet ik dat nog wel. Het was de eerste dinsdag in november, van een jaartal dat je door vier kunt delen. Het was dus Election Day. Het was de dag waarop Ronald Reagan voor de eerste maal werd verkozen tot president van de Verenigde Staten. En Don Van Vliet behoorde zeker niet tot de Amerikanen die op Reagan hebben gestemd.

Van het optreden in Roden bestaan voor zover mij bekend geen bewegende beelden. Van een eerder – eveneens opmerkelijk – optreden in Nederland wel.



*update* Hier staan foto's uit Roden.
Hans [18:50]

1 reactie(s)

[ zaterdag 18 december 2010 ]

 
(c) anton corbijnCaptain Beefheart is overleden. Ik kreeg het nieuws door van vriend J., die ik altijd associeer met Safe As Milk, dus dat is passend.

In 1992 introduceerde een andere vriend (toevallig ook een J.) me aan Captain Beefheart. Hij gaf me de cd Shiny Beast (bat chain puller) met een opdracht die er voor zorgt dat -ie tot het einde der tijden in mijn cd-kast zal blijven staan.

"Meneer Zinnebeeld, pas op! Deze cd explodeert automatisch bij verhandeling".

Heb J. dus net gebeld om het nieuws door te geven en hij vertelde me een prachtig verhaal over een optreden van Captain Beefheart in Roden (Groningen). Hij schrijft wel vaker verhalen voor zijn vrienden en ik hoop dat hij de tijd vindt om dit verhaal te schrijven (zoals eerder over Alex Chilton).

Terwijl ik dit tik, staat Shiny Beast op. En mijn favoriete nummer van die plaat kun je hier horen. Tropical Hot Dog Night.


Hans [10:05]

0 reactie(s)

[ woensdag 15 december 2010 ]

 
shame about the titleHet nummer is alweer een paar jaar oud, maar ik lees pas vanavond dat het killer thema van Eric Prydz' Pjanoo afkomstig is uit een matig funknummer. Beluister I Was Tired Of Being Alone van Patrice Rushen maar eens. Knap dat je daar zo'n clubbeest van kunt maken!


(skip de dead beats in de eerste minuut voor het beste resultaat)


Hans [22:12]

0 reactie(s)

[ zondag 12 december 2010 ]

 
Mijn goede vriend J. - altijd al een serieuze muziekliefhebber - heeft zich in de afgelopen jaren gespecialiseerd in wereldmuziek. Zo nu en dan krijgt zijn vriendenclub een nieuwe compilatie, compleet met informatief boekje.

Ik ben dan altijd heel benieuwd, want je weet dat hij honderd cd's heeft beluisterd om er één over te houden.

Gisteravond was zijn verjaardagsfeest. Alle vrienden kregen een exemplaar van World Toast III. Ik heb 'm meteen in de auto naar huis beluisterd en misschien vind je het leuk om de nummers die ik fantastisch vond, ook te horen.

Allereerst uit Algerije, zangeres Souad Massi met Samira Meskina. Een prachtig liedje met geraffineerd arrangement waarbij - en dat vind je vast interessant - op een gegeven moment zo'n typisch Brits indiegitaartje voorbij komt.



Mijn knaller is latin. Quantic presenta Flowering Infero - Brits met Colombiaanse roots - met het nummer Dub y Guaganco. Na het vreemde tussenstuk vol percussie heb ik de auto aan de kant gezet om J. te sms'en dat ik dat nummer fantastisch vind.



De cd staat op dit moment op bij de zondagochtendkoffie; mocht ik gegrepen worden door andere nummers dan plaats ik die hieronder.

*update*
Wow! AfroCubism, een samenwerking tussen muzikanten uit Cuba en Mali (lees meer). Deze video komt van een optreden eerder dit jaar.



Tenslotte, Rotfront uit Berlijn in de beste Balkanbeats-traditie. Zelf noemen ze het Emigrantski Raggamuffin en dat is natuurlijk genoeg om meteen het onderstaande filmpje aan te klikken!


Hans [09:32]

0 reactie(s)

[ donderdag 9 december 2010 ]

 
Onder het motto Ask Me, Ask Me, Ask Me: deze week Britse Kamervragen over The Smiths!



Dank, Herr Meijer en Rick B.

Het hele verhaal:

Johnny Marr tegen David Cameron (2 december)
Morrissey tegen David Cameron (4 december)
Hans [20:50]

2 reactie(s)